fbpx Čišćenje kuhinje - Mat, sjajne, oprema i saveti

Čišćenje kuhinje

Kuhinja je svakako najfrekventnija prostorija u domu. Koriste je gladni ukućani da utole glad, u njoj se ambiciozno kreiraju novi recepti i peku razne đakonije, a ponekad i pišu školski zadaci. Bez obzira na aktivnosti, svakako je čišćenje kuhinje ključno za zdravo i pravilno funkcionisanje.

Kako obezbediti čistu i organizovanu kuhinju, postići da uređaji dugo godina savršeno funkcionišu, da prostor za kuvanje bude higijenski ispravan i da kuhinja uvek izgleda i miriše kao nova?

Čišćenje kuhinje - značaj

Nema sumnje, prostor u kome se radi sa hranom mora zadovoljiti sve sanitarne kriterijume. Bakterije se u kuhinji mogu nalaziti na hrani, kuhinjskom priboru, pultovima, uređajima, podovima, a posebno na vašim rukama.

Značaj  higijene ovde dolazi do najvećeg izražaja, a čišćenje kuhinje ima presudnu ulogu za postizanje urednog i besprekornog prostora, čime štitimo sebe i svoju porodicu od potencijalnih infekcija.

Sredstva i alat za čišćenje kuhinje

 Alat za čišćenje kuhinje

Za efikasno čišćenje kuhinje potrebna je odgovarajuća oprema za čišćenje.

Koji su to alati potrebni za čišćenje:

  • Sunđer
  • Mikrofiber krpa
  • Četka za sudove
  • Četka ili sunđer za čišćenje šporeta
  • Usisivač ili mop za čišćenje podova

Sredstva potrebna za čišćenje:

  • Sredstvo za pranje posuđa
  • Sredstvo za čišćenje površina
  • Dezinfekciono sredstvo
  • Univerzalni čistač
  • Sredstvo za odmašćivanje

Umesto hemijskih sredstava preporučuje se korišćenje prirodnih, pa čišćenje kuhinje sodom bikarbonom, sirćetom, solju ili limunom predstavlja ekološki prihvatljiv i bezbedan način koji efikasno uklanja tragove hrane i masnoće.

Organizujte čišćenje kuhinje kao profesionalac

Koji je pravi način za čišćenje kuhinje? Gde bi uopšte trebalo početi? Predstavićemo vam osnovnu rutinu čišćenja kuhinje kako biste naučili da očistite kuhinju kao profesionalac.

  • Prvo pravilo je najpre pospremiti nered, ukloniti sve stvari sa radnih površina, šporeta i stolova. Oprane sudove sa sudopere ili iz mašine poređati na predviđeno mesto.
  • Potom sledi čišćenje svih površina kuhinje, poštujući opšte pravilo za čišćenje kuće - uvek od vrha prema dole. U kuhinji možete početi od vrha brisanjem prašine sa plafona, gornje rasvete, vrha frižidera i vrhova kuhinjskih elemenata.

Viseći kuhinjski elementi

Čišćenje kuhinje od iverice

Iznad visećih elemenata obrisati paučinu uz pomoć ručne pajalice. Unutrašnjost kuhinjskih elemenata pregledati, baciti predmete kojima je istekao rok trajanja i obrisati unutrašnjost mokrom krpom. Oprati vrh viseće kuhinje, potom vrata i na kraju dno.

  • Koristiti univerzalno sredstvo za čišćenje, univerzalne maramice ili toplu vodu sa malo deterdženta za sudove.
  • Takođe se može koristiti mlaka voda i sirće u razmeri 2:1, pa osušiti čistom krpom.
  • Mrlje se mogu ukloniti pastom napravljenom od sode bikarbone i vode. Pustiti da se smeša stegne, a zatim obrisati.
  • Za čišćenje drvene kuhinje treba koristiti sredstva predviđena za drvo, ne kvasiti drvene frontove ormarića i fioka, uvek trljati u pravcu drvenih vlakana i na kraju ih osušiti suvom čistom krpom.

Pločice na zidu kuhinje

Pranje zidnih kuhinjskih pločica

Zidne pločice u kuhinji često su isprskane masnoćom, ostaju mrlje od vode, kamenca, sapuna. Najbolji savet je odmah obrisati vlažnom krpom i posušiti.

Za pranje pločica u kuhinji mogu se koristiti:

  • Sredstva namenjena pranju zidnih pločica, a bez korišćenja žice i grubih materijala koji ih mogu izgrebati. Ne treba zaboraviti i čišćenje fuga na pločicama.
  • Za sjajne pločice može se koristiti tečnost za pranje stakla. Sredstvo uvek isprati i pločice posušiti čistom krpom.

Radne površine

Radne površine bi trebalo očistiti svako veče nakon što se završi sa kuvanjem. Ovaj deo kuhinje na kom se radi sa hranom treba redovno čistiti i dezinfikovati uz adekvatna sredstva za dezinfekciju.

  • Mogu se koristiti univerzalna sredstva za čišćenje, sunđer i topla voda sa deterdžentom za sudove, antibakterijski sprejevi, maramice za jednokratnu upotrebu i sredstva za odmašćivanje.
  • Prirodna varijanta podrazumeva sodu bikarbonu ili rastvor vode i sirćeta.
  • Univerzalno prirodno sredstvo možete napraviti od sode bikarbone i tečnog sapuna, praveći pastu. Pastu je najbolje namazati na polovinu limuna i istrljajti radnu površinu.
  • Još jedan prirodan način je čišćenje paročistačem.

Ako su radni pultovi napravljeni od granita ili mermera, treba koristiti sredstva za čišćenje posebno napravljena za tu vrstu radne površine, a sredstva bez surfaktanta su u ovom slučaju neophodna. Savete i sredstva za čišćenje granita ili mermera možete pronaći i iskoristiti iz članka o čišćenju podova od prirodnog kamena.

Šporet

Čišćenje ravne ploče šporeta

Redovno uklanjanje prosutih tečnosti i masnoća mnogo će olakšati temeljno čišćenje šporeta, a taj proces podrazumeva sledeće:

  • Gasne gorionike oprati ručno toplom vodom i sapunom.
  • Za električne ringle koristiti sredstvo za odmašćivanje i sunđere za pranje šporeta.
  • Pranje ravnih ploča vršiti neabrazivnim sredstvima i sunđerima/krpama bez abrazivne strane.
  • Drugi način je da se hladna ploča poprska sirćetom i preko pospe soda bikarbona. Preko toga staviti vlažan vruć peškir i nakon 10 minuta peškir koristiti da se očisti ploča. Isprati nekoliko puta i obrisati.
  • Treći način je iscediti sok jednog limuna na površinu šporeta i ostaviti pet minuta, a onda  obrisati krpom ili sunđerom.
  • Čišćenje aspiratora uz univerzalno sredstvo za čišćenje spolja, a filtere oprati u mašini za sudove ili ručno u vrućoj vodi sa sodom bikarbonom. Redovna zamena filtera u aspiratoru produžava vek trajanja ovog uređaja.
  • Čišćenje rerne je posao koji se radi svakih nekoliko meseci, ili kada rerna dimi tokom zagrevanja. Postoje komercijalna sredstva za rerne, a može se napraviti smesa od ¼ šolje soli, ¾ šolje sode bikarbone i ¼ šolje vode.

Frižider i zamrzivač

Frižider  je potrebno isključiti, ukloniti svu hranu i baciti sve čemu je istekao rok trajanja ili se pokvarilo.

  1. Koristiti rastvor od dve kašike sode bikarbone na jednu litru vode te sunđerom obrisati sve površine frižidera, uključujući i police i fioke, pazeći da se izribaju lepljive mrlje.
  2. Na kraju isprati ostatke rastvora sode bikarbone čistom mlakom vodom i osušiti suvom krpom.
  3. Uklanjanje neugodnih mirisa postiže se ako se u frižider ostavi otvorena kutija sode bikarbone jer ona upija mirise i čini da frižider miriše sveže.

Zamrzivač (isključen i ispražnjen) obrisati ili isprskati rastvorom od 1 šolje vode, 1 kašičice deterdženta za sudove i 1 kašičice sirćeta. Isprati rastvor i osušiti površine.

Manji kuhinjski uređaji

Čišćenje mikrotalasne rerne

Uređaji koje treba čistiti:

  • Mikrotalasna rerna
  • Toster
  • Aparat za kafu
  • Blender
  • Air-fryer

Koristiti univerzalno sredstvo ili toplu vodu sa deterdžentom za sudove i sunđer. Za teške mrlje, koristiti mešavinu od 2 kašike sode bikarbone i 950 ml vode. Isprati čistom vodom, a zatim osušiti mikrofiber krpom.

Na ovaj način može se očistiti svaki uređaj (osim električnog dela), ali uvek treba pročitati uputstvo dobijeno uz uređaj.

Ako se zbog čišćenja uređaji rasklapaju, uvek treba čistiti svaki uređaj posebno kako se ne bi pomešali delovi.

Sudopera i slavina

Ćišćenje sudopere od kamenca

Čišćenje zapušenih odvoda u sudoperi može se uraditi gotovim sredstvima iz prodavnice, ili uz pomoć pola šoljice sode bikarbone koja se sipa u odvod, a potom dodaje još pola šoljice sirćeta. Pokriti odvod i pustiti par minuta da smesa peni. Nakon toga isprati sa 1,5 do 2L ključale vode.

Pranje sudopere i slavine toplom vodom sa deterdžentom za sudove i sunđerom je najčešći izbor. Treba oprati i duž ivice sudopere. Nakon ispiranja ukloniti mrlje od vode.

Čišćenje tragova od kamenca najuspešnije ide mešavinom sode bikarbone i sirćeta u razmeri 1:2. Posuti sodu bikarbonu a zatim sipati sirće i ostaviti da dobro zapeni, pa isprati, te obavezno posušiti.

Prevencija nastanka fleka na sudoperi - nakon svake upotrebe osušiti pamučnom krpom. Na taj način se dugo zadržava sjajna površina kao prvog dana.

Finiširanje čišćenja kuhinje

Čišćenje kuhinje se završava izbacivanjem smeća

  • Uz pomoć metle i četke za čišćenje očistiti sve čestice prašine, mrvice i smeće koje je na podu.
  • Oprati pod uz pomoć mopova za čišćenje.
  • Vratiti sva sredstva za čišćenje na svoje mesto.
  • Na kraju izbaciti smeće. Kantu za smeće oprati sapunicom i vodom, što je uobičajeno održavanje njene čistoće. Otklanjanje neugodnih mirisa iz kante moguće je ako se u nju ubaci kriška limuna.

Čišćenje mat kuhinje

Čišćenje mat bele kuhinje

  • Napuniti posudu vrelom vodom i dodati jednu do dve kapi tečnog deterdženta za veš i dobro promešati.
  • Pokvasiti čistu krpu od mikrovlakana i brisati kružnim pokretima.
  • Drugu krpu pokvasiti samo toplom vodom, iscediti je i dobro isprati površine.
  • Suvom krpom dobro posušiti.
  • U poređenju sa sjajnim ormarićima, mat završni sloj povremeno treba oribati.

Čišćenje bele kuhinje takođe podrazumeva ovu proceduru, osim ako je u pitanju kuhinja visokog sjaja.

Čišćenje kuhinje visokog sjaja

Čišćenje crne kuhinje

Za svakodnevno čišćenje kuhinjskih ormarića visokog sjaja potrebno ih je svakodnevno jednostavno obrisati mekom krpom od mikrovlakana.

Za detaljnije čišćenje koristiti mikrofiber krpe i blagi rastvor koji se sastoji od tople vode i nekoliko kapi deterdženta za sudove. Ova mešavina će ukloniti prljavštinu, prašinu i druge ostatke sa površine kuhinje visokog sjaja, bez uticaja na njen završni izgled.

Za čišćenje crne kuhinje važi isto pravilo.

Čišćenje masnoća i tvrdokornih naslaga u kuhinji

Čišćenje masnoća u kuhinji

Za uklanjanje masne prljavštine i tvrdokornih naslaga preporučuje se sredstvo za odmašćivanje ili rastvor tople vode i par kapi blagog deterdženta za sudove. Izabrano sredstvo ostaviti da deluje 10-15 minuta.

Treba koristiti mekanu krpu ili sunđer.

Naslage treba dovoljno jako ali pažljivo istrljati da se ne bi oštetio završni sloj kuhinjske površine.

Za najupornije masne mrlje u rastvor dodati malu količinu sirćeta ili sode bikarbone.

Učestalost čišćenja kuhinje

Ova aktivnost može se sprovoditi na nekoliko nivoa.

Na dnevnom nivou:

  • Raskloniti nered
  • Očistiti radne površine
  • Oribati sudoperu
  • Oprati sveže mrlje i masnoću
  • Očistiti šporet i okolinu nakon kuvanja
  • Očistiti pod
  • Izneti smeće

Na nedeljnom nivou:

  • Pregledati ostatke u frižideru i očistiti pre kupovine namirnica
  • Očistiti uređaje spolja
  • Očistiti unutrašnjost mikrotalasne
  • Temeljno dezinfikovati sudoperu i očistiti slavinu
  • Zameniti sunđere za sudove
  • Zameniti kuhinjske krpe
  • Oribati pod
  • Oprati kantu za smeće

Na mesečnom nivou:

  • Očistiti prašinu sa vrhova ormara, frižidera i rasvetnih tela
  • Dezinfikovati vrata i ormane
  • Očistiti frižider spolja i iznutra
  • Očistiti pločice oko sudopera
  • Očistiti sve fioke i ormare
  • Oprati prozore
  • Očistiti mašinu za pranje sudova, posebno filter

Korisni saveti za čišćenje kuhinje

Za čišćenje kuhinje postoje mnogi korisni saveti

Za lakše čišćenje kuhinje bitno je redovno održavanje svih površina i uređaja. Uz par saveta sve ovo neće biti teško i komplikovano:

  • Uvek sklanjajte stvari na svoje mesto.
  • Poštujte pravilo “čišćenja u hodu”. Nemojte ostavljati ništa za kasnije.
  • Svaku prolivenu tečnost odmah obrišite.
  • Koristite pek papir ili foliju pri kuvanju, manje ćete prljati rernu i sudove.
  • Uveče rasklonite sve, neka vas ujutru dočeka prazna i čista sudopera.

Iako već imate svoju rutinu čišćenja, nadamo se da će vam neki od ovih saveta biti od pomoći. Čista i uredna kuhinja pored toga što lepo izgleda, obezbeđuje higijensku i zdravstvenu bezbednost porodice.

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing